Svetsko prvenstvo u parastreljaštvu u Sidneju

   

  Streljačka paraolimpijska reprezentacija Srbije je nastupivši na Svetskom prvenstvu koje je održano od 11.-19. Oktobra u Australiji SIDNEJ) ostvarila veoma zapažene rezultate. Ukupno je osvojeno 5 medalja (2 zlatne medalje, od čega jedna pojedinačno i jedna ekipno, 2 srebrene medalje pojedinačno i 1 bronzana medalja ekipno), osvojene su još 4 direktne kvote za nastup na POI i postavljan je novi svetski rekord ekipno.

  Sve ukupno, naš najuspešniji nastup na Svetskim prvenstvima do sada. U rangiranju nacija zauzeli smo 6. mesto po broju osvojenih medalja. Ukupno je 25 zemalja osvajalo medalje. Ovo je bilo najmasovnije takmičenje do sada uopšte, učestvovalo je ukupno 283 takmičara iz 55 zemalja sveta, koji su ispunili potrebne norme za nastup na SP. Osvajanjem medalja na ovom SP, naša ekipa je nastavila fantastičan niz osvajanja medalja na svim Međunarodnim takmičenjima na kojima smo nastupali od Pekinga 2008.godine, bez obzira na jačinu takmičenja i broj i sastav naše delegacije (u ovih 10 godina jedino na POI u Londonu nije osvojena medalja)! Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu je nastupilla sa ukupno 10 članova (6 strelaca, 3 trenera i jedan asistent).

  Strelci pištoljem su: Rastko Jokić i Živko Papaz, svi iz Beograda članovi SKOSI Pobednik, ekipa puškom u klasi SH2: Dragan Ristić iz Kragujevca član SK Čika Mata, Zdravko Savanović iz Loznice član SK Sokolovi i Dejan Jokić iz Jamene kod Šida, član SKOSI Pobednik iz Beograda i strelac puškom u klasi SH1 Laslo Šuranji iz Novog bečeja, član SKOSI Olimp iz Zrenjanina. Stručni tim u sastavu: Nenad Pajić, selektor i trener reprezentacije, treneri reprezentacije Dragan Marković iz Novog Sada i Vladimir Pajić iz Beograda i asistent Jokić Dejana- Slobodan Jokić. Naš najuspešniji takmičar na ovom SP je svakako Dragan Ristić iz Kragujevca, koji je osvojio ukupno 4 medalje (zlatnu medalju u disciplini R9 pojedinačno, srebrenu u disciplini R5 pojedinačno, zlato u R5 ekipno i bronzu u R9 ekipno) a ekipa u sastavu Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović je osvojila zlatnu medalju u disciplini R5 ekipno i poostavila novi Svetski rekord (ujedno odbranila titulu svetskog prvaka sa prethodnog SP u Koreji i EP u Beogradu). Ista ekipa je osvojila i bronzanu medalju u disciplini R9. Živko Papaz je osvojio srebrenu medalju u disciplini P3 pojedinačn, čime je postigao svoj najveći uspeh na Svetskim prvenstvima.

  Pored osvajača medalja, vredi istaći i nastup svih ostalih strelaca, jer su svi svojim rezultatima obezbedili direktne kvote za nastup na POI u Tokiju 2020.godine. Osvojene su 4 direktne kvote za nastup na POI, Dejan Jokić, Živko Papaz, Zdravko Savanović i Rastko Jokić. Tako da sada imamo na POI u Tokiju ukupno 6 strelaca (uz ovu četvoricu još i Ristić Dragana i Šuranji Lasla koji su direktne kvote osvojili na SP 2018.godine). Nastup u finalu su imali još Laslo Šuranji u disciplini R7 (zauzeo 7. mesto) i Dejan Jokić u disciplini R5 (zauzeo 8. mesto). Posebno treba istaći fantastičan nastup našeg najmlađeg takmičara Jokić Dejana iz Šida, člana SKOSI Pobednik koji je i pored peha sa kolicima, ostvario svoje najbolje rezultate u disciplinama R4 i R5 i značajno doprineo postizanju ekipnog rekorda u R5, pored osvojene zlatne i bronzane medalje ekipno, u disciplini R5 ušao u finale i zauzeo 8. mesto, a u disciplini R4 zauzeo 10. mesto. U obe discipline je postigao rezultate iznad realnih očekivanja.

  Nastup ostalih strelaca je bio u granicamam realnih rezultata i očekivanja ili ispod realnih vrednosti (Rastko Jokić je značajno podbacio, jer realno vredi za nastup u najmalje 2 finala, a nije se plasirao ni u jedno!). Iako je ovo rezultatski naš najveći uspeh na SP do sada, opšti je utisak da smo uz malo sreće mogli i više (u pojedinim momentima zaista je falilo samo malo sreće). Prema broju osvojenih direktnih kvota za nastup na POI 2020 u Tokiju, Srbija se nalazi na deobi visokog 4. mesta sa još 5 reprezentacija koje imaju po 6 učesnika na POI.. Vredna pomena je i činjenica da streljačka paraolimpijska reprezentacija Srbije od Pekinga 2008. pa do danas, punih 10 godina u kontinuitetu osvaja medalje na svim Međunarodnim takmičenjima bez obzira koje su jačine takmičenja i sa koliko takmičara mi nastupama (u ovom periodu smo bez medalje ostali jedino na POI u Londonu). Sve u svemu, dobar nastup na ovom takmičenju i velika je šteta za nas što nismo uzeli još neku medalju.

  Sve u svemu, strelci su na ovom SP potvrdili visoku klasu i pokazali da su i dalje u samom svetskom vrhu, spremni i sposobni da na svakom takmičenju osvoje medalju, iako je svetsko paraolimpijsko streljaštvo strahovito napredovali i gde je konkurencija iz godine u godinu sve jača (i po broju učesnika i po ostvarenim rezultatima). Samo putovanje i boravak u Sidneju je bilo veoma naporno sa dosta problema. Veliku zahvalnost dugujemo našim ljudima koji žive i rade u Sidneju, koji su nam značajno pomogli da se što bolje akomodiramo i da se osećamo veoma prijatno u SIdneju (kao kod kuće)

  Zahvaljujemo se svima koji nas razumeju i koji su nam pomagali i pomažu u ostvarivanju ovakvih rezultata, pre svih Ministarstvu omladine i sporta republike Srbije, lokalnim samoupravama i svima ostalima, uz nadu da će ta podrška biti i veća i bolja u budućnosti. Kompletan Bilten sa rezultatima i svim ostalim relevantnim podacima nalazi se na sajtu IPC-a.

   

   

  Pozdrav,

  Nenad Pajić

  Prijatelji

   

  © 2017 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.