USPEŠNO ZAVRŠENE IV MEDJUNARODNE IGRE OSOBA SA INVALIDITETOM “BEOGRAD OPEN 2017”

  Beograd je proteklog vikenda (22.-24. septembra), četvrtu godinu zaredom,  bio domaćin Međunarodnih sportskih igara „Beograd Open 2017”. Sportski Savez osoba sa invaliditetom Beograda, bio je organizator, ove manifestacije, koja polako, ali sigurno postaje tradicionalna, a sa ciljem da promoviše i afirmiše uslove i mogućnosti koje naš Grad pruža u naporima za poboljšanje uslova života i rada osoba sa invaliditetom kao i unapređivanje njihovog  položaja u društvu. Na nekoliko sportskih borilišta širom Beograda nadmetalo se oko 700 sportista oba pola i svih vidova invaliditeta, iz 10 zemalja, u 10 (deset) sportskih disciplina. Sportovi u kojima su se takmičili sportisti bili su : fudbal, sedeća odbojka, golbal, šah, atletika, plivanje, košarka u kolicima, stoni tenis, parabiciklizam i tekvondo.

  Prvog dana “Beograd Opena 2017” igre su startovale fudbalskim turnirom na kome je učestvovalo šest ekipa koje su činile osobe oštećenog sluha iz Srbije; Crne Gore i Makedonije. Turnir se odigrao na terenima “Corn product”–a  u Šumicama. Titulu najuspešnije ekipe odnela je ekipa iz Niša, koja je u finalnom meču pobedila ekipu iz Kragujevca, dok su treće mesto osvojili gosti iz Makedonije. Istog dana šahisti su odigrali prva 3 kola turnira u sali opštine Vračar. U večernjim časovima, sa početkom u 19,00 časova, održana je ceremonija otvaranja na kojoj su pored učesnika prisustvovale i brojne zvanice.

  Drugog dana “Beograd Opena 2017”, u subotu 23. septembra, održana su takmičenja u parabiciklizmu, atletici, golbalu, šahu  i plivanju. Takmičenje u parabiciklizmu, na kome su pored domaćih učestvovali i parabiciklisti iz Hrvatske, održano je na stazi Donjeg Kalemegdana. Pored Marija Alilovića, bivšeg paraolimpijskog prvaka iz Hrvatske, na ovom takmičenju su se istakli i domaći takmičari : Jovan Divnić, Đukelić Stefan, kao i iskusni Miloš Glavonjić i mlada nada Mihajlo Radovanović. Atletsko takmičenje je održano u atletskoj dvorani uz prisustvo brojnih takmičara iz : Izraela, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Promoteri ove manifestacije bili su naši zlatni paraolimpijci Željko Dimitrijević  i Draženko Mitrović. Na golbal turniru, održanom u novoizgrađenoj fiskulturnoj  sali Škole za učenike oštećenog vida “ Veljko Ramadanović “ u Zemunu, trofej za najuspešniju ekipu osvojila je ekipa iz Sarajeva , dok je drugo mesto osvojila ekipa “ Mladost “ iz Beograda, a treće ekipa “Nais“ iz Niša. Takmičenje u plivanju održano je na bazenu “ Milan Gale Muškatirović “. Pored domaćih takmičara na ovom takmičenju učestvovali su i plivači iz Italije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Izraela i Češke. Pored izuzetnih plivača iz Italije posebno su se istakli i naši paraolimpijci Ana Jovović i Nemanja Tadić. Istog dana završen je i šahovski turnik na kome je trijumfovao iskusni šahovski majstor Milorad Vulin ispred Dragana Moldovanovića i Zdenka Polherta.

  Trećeg dana  “Beograd Opena 2017”, takmičari su se nadmetali u sledećim sportovima : stoni tenis, sedeća odbojka, košarka u kolicima i tekvondo. U najmasovnijem turniru, u stonom tenisu, održanom u Sportskom centru “ Master “ u Zemunu, učestvovalo je oko 120 takmičara, pored domaćih i takmičari iz  Italije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Izraela i Češke. U veoma uzbudljivim mečevima posebno su se istakli  pored domaćih i reprezentativci  Češke i Italije, među kojima i prvak specijalne olimpijade Mateo Điomo. Na turniru u sedećoj odbojci , održanom u Sportskom centru “ Master “ u Zemunu,  trijumf je odnela ekipa “ Jedinstvo “ iz Brčka koja je u finalnoj utakmici pobedila domaću ekipu KSO “Smeč“. Treće mesto osvojili su Kragujevčani pobedivši u borbi za treće mesto  crnogorsku ekipu. Turnir košarke u kolicima održan je u dvorani Republičkog zavoda za sport u Košutnjaku. Najuspešnija ekipa na turniru bila je domaća ekipa KKK “Sigidunum“ ispred ekipe iz Bjeljine i trećeplasirane ekipe “ Dunav “ iz Apatina. Četvrto mesto na ovom turniru osvojila je crnogorska ekipa iz Podgorice.

  Celokupnu manifestaciju su svojim nastupom zatvorili paratekvondisti, koji su takođe nastupali u Sportskom centru “ Master “ u Zemunu. Na ovom turniru su se posebno istakli domaći reprezentativci : Danijela Jovanović , Dušan Marisavljević i Nemanja Miljković.

  Pokrovitelj ove po mnogo čemu jedinstvene manifestacije bio je grad Beograd – Sekretarijata za  sport i omladinu.

  Prijatelji

  © 2017 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.