Streljačka paraolimpijska reprezentacija Srbije je nastupivši na Svetskom prvenstvu koje je održano od 01.-12. Maja u Koreji (Čeongju) ostvarila veoma zapažene rezultate. Ukupno su osvojene 2 zlatne medalje (Dragan Ristić u R5 pojedinačno i ekipa u disciplini R5), osvojene su 2 direktne kvote za nastup na POI u Tokiju 2020.godine (Laslo Šuranji u disciplini R1 je osvajanjem direktne norme za POI postao prvi sportista iz Srbije uopšte koji je obezbedio nastup na Igrama u Tokiju, drugu kvotu je osvojio Dragan Ristić), osvojili smo tri 4. mesta, jedno 5. mesto i jedno 8. mesto, nastupali smo u 4 finala pojedinačno.

  Nedostajalo je malo sportske sreće za još neko finale i medalju!

  Po osvojenim medaljama Srbija je zauzela 6. mesto na ovom Svetskom prvenstvu, takođe i po broju osvojenih direktnih normi za POI 2020 Srbija se nalazi na 6. mestu, što je sveukupno gledano zapažen uspeh.

  Osvajanjem medalja na ovom SP, naša ekipa je nastavila fantastičan niz osvajanja medalja na svim Međunarodnim takmičenjima na kojima smo nastupali od Pekinga 2008.godine, bez obzira na jačinu takmičenja i broj i sastav naše delegacije (u ovih 10 godina jedino na POI u Londonu nije osvojena medalja)!

  Medalje na ovom takmičenju je osvajalo ukupno 18 zemalja.

  U sistemu kvalifikacija za ovo Svetsko prvenstvo učestvovalo je 70 zemalja sveta! Na samom takmičenju učestvovalo je ukupno 220 strelaca iz 46 zemalja koji su uspeli ispuniti potrebne norme.

  Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu je nastupilla sa ukupno 11 članova (7 strelaca, 3 trenera i jedan asistent). Ekipu pištoljem su sačinjavali: Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović, svi iz Beograda članovi SKOSI Pobednik, ekipa puškom u klasi SH2: Dragan Ristić iz Kragujevca član SK Čika Mata, Zdravko Savanović iz Loznice član SK Sokolovi i Dejan Jokić iz Jamene kod Šida, član SKOSI Pobednik iz Beograda i strelac puškom u klasi SH1 Laslo Šuranji iz Novog bečeja, član SKOSI Olimp iz Zrenjanina.

  Sreučni tim u sastavu: Nenad Pajić, selektor i trener reprezentacije, treneri reprezentacije Dragan Marković iz Novog Sada i Vladimir Pajić iz Beograda i asistent Jokić Dejana- Slobodan Jokić.

  Naš najuspešniji takmičar na ovom SP je svakako Dragan Ristić iz Kragujevca, koji je osvojio 2 zlatne medalje (u disciplini R5 pojedinačno i R5 ekipno), direktnu kvotu za POI 2020.godine i  4. mesto u disciplini R9 (medalju izgubio za 0,3 kruga). 

  U ovom momentu on je aktuelni Svetski prvak, Evropski prvak, svetski rekorder kvalifikacija i svetski rekorder finala u ovoj disciplini, što samo po sebi govori o kakvom je strelcu reč.

  Ekipa Srbije u sastavu: Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović je osvojila zlatnu medalju u disciplini R5 ekipno.

  Pored Ristića i ekipše u disciplini R5, vredan rezultat je ostvario i Laslo Šuranji, kome je medalja u disciplini R1 izmakla za 0,5 krugova (bio je 4.) i koji je ovojio direktnu kvotu za POI, kao prvi sportista iz Srbije uopšte koji je do sada obezbedio nastup na Igramam u Tokiju!

  Veoma vredan i zapažen rezultat je ostvario i naš najmlađi član tima Dejan Jokić iz Šida, koji je u svom prvom nastupu na SP osvojio medalju ekipno, plasirao se u finale u R5 pojedinačno (zauzeo 8. mesto) i zauzeo 10. mesto u disciplini R4, što je za svaku pohvalu.

  Vredan pomena je i rezultat Savanović Zdravka iz Loznice, koji je pored medalje u R5 ekipno, osvoji 9. mesto u disciplini R9 (finale mu je izmaklo za 0,1 krug), kao i ekipni nastup pištoljske reprezentacije koji su osvojili 4. mesto u disciplini P4 i 5. mesto u disciplini P1.

  Sve u svemu, strelci su na ovom SP potvrdili visoku klasu i pokazali da su i dalje u samom svetskom vrhu, spremni i sposobni da na svakom takmičenju osvoje medalju, iako je svetsko paraolimpijsko streljaštvo strahovito napredovali i gde je konkurencija iz godine u godinu sve jača (i po broju učesnika i po ostvarenim rezultatima).

  Ostvareni su očekivani rezultati, uz malo sreće moglo je biti i bolje (prema realnoj vrednosti Rastko Jokić je morao nastupiti u bar dva finala, spletom raznih okolnosti nije nastupio ni u jednom), ali smo svakako zadovoljni i ovim što je urađeno!

  Ostaje nam da u narednom periodu sagledamo propuste i slabosti i da se spremimo da u narednom periodu kroz sistem kvalifikacija uzmemo još 2-4 norme za POI i više medalja na sledećem Svetskom prvenstvu!

  Zahvaljujemo se svima koji nas razumeju i koji su nam pomagali i pomažu u ostvarivanju ovakvih rezultata, pre svih Ministarstvu omladine i sporta republike Srbije, lokalnim samoupravama i svima ostalima, uz nadu  da će ta podrška biti i veća i bolja u budućnosti.

  Kompletan Bilten sa rezultatima i svim ostalim relevantnim podacima nalazi se na sajtu IPC-a.

  U prilogu mejla Vam dostavljam i neke slike naših članova sa ovog takmičenja!

  Pozdrav svima,

  Nenad Pajić

   

   

   

   

   

   

   

  Prijatelji

  © 2023 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.